Щоб взимку звірі не були голодними, лісівники дбають цілий рік. Навесні вони сіють пшеницю, кукурудзу, ячмінь. Літо ж – сезон заготівлі кормових віників. А це – цілий процес.
Віники заготовляють із пагонів деревно-чагарникових порід: верби, берези, граба, липи, а ще використовують кропиву та кукурудзу…
❕Як все відбувається, показали працівники Хмельницького ЛМГ:
Серед дерев лісівники відбирають добре розвинуті, повністю вкриті листям пагони. Зрізають гілки діаметром 0,5 см.
Мотузкою в’яжуть пагони в пучки і занурюють у підсолену воду. Це додає їм яскравого насиченого смаку, що особливо подобається козулям.
Сушать корм обов’язково в затінку, щоб не пересихав. Під час сушіння його ще декілька разів можуть обприскувати 5-6% розчином кухонної солі.
Висушені пагони з листям обережно складають, або підвішують, у сухих кормосховищах та зберігають для підгодівлі тварин взимку.